субота, 4. јул 2015.

SIMFONIJSKI 'RAZGOVORI' BILJANE DIMČIĆ



 

  VIII BELGRADE ART SHOW 'CUPID LOVE SYMPHONY'



Belgrade Art Show 'Symphony',  koji je stvorio mladi beogradski umetnik Pavle Knežević, otvorio je novu etapu  u umetnosti i uopšte kulturi naše zemlje.


Simfonija umetnosti predstavlja platformu za mlade talente koji se izražavaju kroz reči, slike, grafike, umetničke instalacije, modne revije, scenski nastup, performans, melodiju i ples u subkulturnom ambijentu na Dorćolu.

Umetnici, njih pedesetak, kao i mnogobrojna publika, doprineli su da Sekcija poeta sa Filološkog fakulteta zablista kroz nadahnuto kazivanje stihova nastalih u stvaralačkoj impresiji mladih autora poput Jelene Jović, Lazara Brajkovića, Pavla Kneževića, Aleksandre Kundaković, Aleksandre Batinić, Đorđa Kuzmanović, Ružice Matić, Marije Tašković, Andrijane Ranković,  Lapac Lazara i drugih.

Brojnost posetilaca, ljubitelja umetnosti, potvrdila je sveprisutnost umetničkog izraza na događaju koji se tradicionalno organizuje u čast autorstva onih ljudi koji su spremni da svoje umeće javno iskažu ne obazirući se na ograničavajući faktor šture okoline već forsirajući svoju individualnost i slobodu u interpretiranju sopstvenih dela stvaralaštva. Tako je  pripremljena i  postavljena izložba slika i grafika “Expose” Dušana Pajovića, studenta Fakulteta primenjenih umetnosti ukrašavajući zidove ukutkanog mesta za sve poštovaoce slikarstva. Nije izostala ni Nevenka Radisavljević, takođe, student Fakulteta primenjenih umetnosti, predstavljajući umetničke instalacije pod nazivom ‘'Košnice i njihovo prilagođavanje sredine".

Kako poezija nikad ne ide sama, tako su i ovog puta muzičari Nikola Pavlović, Stanko Prvanović, Luka Vuković i Ivan Smiljanić  dali svoj pečat i potvrdili da je gitara simbol zaljubljenika u romantiku.   


I na samom kraju knjiga “Razgovori” koja je novinarski omaž autorke, diplomiranog politikologa za novinarstvo i komunikologiju, Biljane Dimčić, mene. 


U nju su smešteni pažljivo probrani intervjui poput onog sa našim Vladom Divljanom, stvoriteljem  “novog talasa” u rok muzici i sa ličnostima koje su kulturno zadužile našu zemlju. 

 

Uz muzičku I laganu pratnju na gitari, pročitala sam novinarsku priču sa jednim od najboljih srpskih glumaca i rediteljea, dobitnikom zlatnog Viteza u Moskvi i brojnih nacionalnih nagrada Nebojšom Dugalićem.

 

Ovim je poslat apel da se obazrivije ophodimo prema zaštitnicima pisane i iskazane reči kroz glumu i sveukupno stvaralaštvo vrhunskih umetnika koji napuštaju ovo podneblje.

                                                                                        Autor teksta: Biljana Dimčić


2 коментара:

  1. Анониман20. јул 2015. 09:06

    Fotograf poslednje fotografije je BRANKO STARČEVIĆ.
    Nadam se da će i on svojom kreativnom energijom uveličati neki od sledećih mojih nastupa.

    ОдговориИзбриши
  2. ДАЉИНЕ

    Далеко си ми
    у свитањима кроз ноћ
    Стрепим к`о да дирам
    Сан и снове о нама.
    А ја бих да те грлим
    Певушим
    Да трпим
    И чезнем
    Уједно замишљам
    светлуцаво прекрасне боје
    којима смо дирнути.
    Не бих да уместо тебе
    осетим
    Даљине
    већ Сан
    прожет и проткан
    Смислом у откуцајима
    Срца.





    Fotograf poslednje fotografije je BRANKO STARČEVIĆ.
    Nadam se da će i on svojom kreativnom energijom uveličati neki od sledećih mojih nastupa.

    ОдговориИзбриши